Vse leto se lahko v naši ambulanti cepite proti klopnemu meningoencefalitisu, ki je edino učinkovito zdravilo proti tej bolezni.

Cepljenje

Spomladi in poleti, ko so klopi že zelo aktivni, cepljenje izvajamo po hitri shemi. Prva ponovitev cepljenja po 14 dneh nam že zagotavlja imunost proti virusu klopnega meningitisa, za drugo ponovitev pa je čas od 5-12 mesecev.

Jeseni in pozimi, ko je verjetnost, da dobimo klopa manjša, pa z drugo dozo cepimo po 1 mesecu.

Obnovitev

Obnovitev cepljenja priporočamo najprej po 3 letih, nato pa po 5 letih.

Klopni virusni meningoencefalitis je bolezen, ki običajno poteka v dveh fazah – prva faza se običajno 1 teden po piku klopa kaže kot gripi podobna bolezen, za drugo faza – običajno 2-3 tedne po piku - pa je značilen hud glavobol, bruhanje in povišana temperatura.

Klopni meningoencefalitis lahko pušča trajne posledice.

Klopni meningitis
Preventivno umivanje rok

Priporočila glede preprečevanja okužb

Priporočila, ki so bila objavljena v javnosti za preprečevanje okužbe z virusom nove gripe veljajo tudi pri preprečevanju drugih okužb – tako okužb dihalnega sistema kot tudi okužb, ki potekajo z drisko, bruhanjem… Zato ne spreminjajte svojih navad in si še vedno umivajte roke, če ste prehlajeni, uporabljajte robčke za enkratno uporabo, kašljajte v komolec ali v roke, ki si jih potem razkužite.

Preventivno umivanje rok

Kajenje

Cigarete zelo povečajo možnost, da zbolite za boleznimi srca in ožilja, kroničnim obstruktivnim bronhitisom in pljučnim rakom.

Svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja 080 27 77 , vsak delavnik od 17. do 20. ure razen ob praznikih.

Boj proti kajenju